Over mij

Ik ben Jolanda de Jong, auteur, trainer en professional op het gebied van (holistische) hulpverlening en coaching. Na de opleiding Maatschappelijkwerk en Dienstverlening aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (Social Work) in 2004, heb ik me in het werkveld verder kunnen ontwikkelen bij onder andere Reclassering Nederland (2 jaar) en de Raad voor de Kinderbescherming (Ministerie van Justitie, > 17 jaar). Op onder andere gebieden van ontwikkelingspsychologie, psychopathologie, gedragsproblematiek, hechting en hechtingsproblematiek, trauma, coping mechanismen tot individuele begeleiding en coaching.

Zoals een echte timmerman zijn gereedschap goed onderhoudt, door het regelmatig schoon te maken, bij te slijpen etc. om kwalitatief goed werk te kunnen leveren, dient een goede hulpverlener zichzelf goed te onderhouden aangezien in de hulpverlening de hulpverlener zelf het gereedschap is. Nu is er in het werkveld veel aandacht voor het aanleren van theoretische kennis, maar minder voor zelfonderzoek en innerlijk welzijn. En dat terwijl dat de basis is waaruit iedere hulpverlener handelt!

Vanaf ongeveer 2010 ben ik mezelf nog verder binnenste buiten gaan keren en op onderzoek gegaan in mijzelf. Een boeiende/roerige en leerzame reis, wat veel inzichten heeft opgeleverd en meer begrip en kennis van hoe de dingen kunnen werken bij mij. Hoe meer ik mezelf begon te begrijpen, hoe meer ik ook andere mensen kon begrijpen. Ik ging niet alleen door een grote persoonlijke/psychologische ontwikkeling, maar ook een spirituele ontwikkeling. Want hoe meer ik mij ontdeed van oude emoties en negatieve patronen, hoe dichter ik bij mezelf kwam en op een meer holistische manier in het leven begon te staan. Ik ga mijn emoties en negatieve patronen aan, los ze in de kern op, zodat ik met een heldere geest verder kan en van al mijn zintuigen gebruik kan maken.

Mijn interesse in spiritualiteit is er altijd wel geweest, maar vooral na het vroege overlijden van mijn moeder (toen ik 23 jaar was) en mijn persoonlijke ontwikkeling verder gegroeid.
Het bleek uiteindelijk prima te combineren met mijn Friese nuchtere kijk op de wereld, die ik van huis uit heb meegekregen. Waar ik eerder voornamelijk vanuit ratio leefde, lukt het me nu ook vanuit mijn intuïtie te leven en vanuit een compleet mens zijn (totale wezen) in plaats van alleen maar uit mijn hoofd.

Ik ben er achter gekomen dat wat de één onder spiritualiteit verstaat, heel anders kan zijn voor de ander. Dus heb ik geleerd goed voor mezelf te blijven nadenken en te ervaren wat het beste bij mij past. Het heeft mij geholpen bij mezelf te komen en in mijn kracht te gaan staan.

Jolanda de Jong
Jolanda de Jong

 

Sindsdien ben ik me hier meer op gaan richten en zul je daarom op mijn website en social media veel vinden over:
– Bewustwording;
– Psychologische en Spirituele ontwikkeling;
– In verbinding staan met jezelf;
– Volledig gebruik maken van alle potentie en kracht die je in je hebt.

 

Naast schrijven zing ik ook graag en is muziek een krachtige manier om in contact te komen met jezelf, dus ook dat zul je op mijn website vinden.

Over schrijven
Een paar jaar geleden heb ik mijn oude liefde voor schrijven weer opgepakt en na enthousiaste reacties van mensen om me heen, besloot ik de gok te wagen en er serieus werk van te maken. Mijn persoonlijke en spirituele ontwikkeling zijn grote inspiratiebronnen geworden voor mijn spirituele roman Hemel op aarde. Waarin de psychologische ontwikkeling van de hoofdpersonen centraal staat en hun kennismaking met spiritualiteit. Het is een fictief verhaal, hier en daar gebaseerd op echte gebeurtenissen in mijn leven of van mensen om mij heen.
Liefde, in alle vormen, en spiritualiteit blijven mij boeien en van daaruit ontstaan de meest boeiende verhalen die ik graag deel in mijn boeken. En wie weet dat het lezen van de verhalen jou net zo veel brengt, los maakt en energie geeft, als dat het bij mij heeft gedaan tijdens het schrijven.

Jolanda de Jong

De manier waarop Hemel op aarde is ontstaan is totaal anders dan de manier, waarop ik daarvoor schreef. Ik had helder hoe de karakters zouden zijn van de twee hoofdpersonen en meer niet. Ik besloot te vertrouwen op mijn intuïtie en het verhaal naar mij toe te laten komen. Erg spannend, want daarvoor hield ik juist graag van de structuur en het hebben van controle. Al snel begonnen er fragmenten te komen. Tijdens mediteren, schoonmaken, tuinieren en zelfs in mijn dromen. De ene scene na de andere scene kwam. Ik moest dan stoppen met wat ik deed en het direct opschrijven. Het voelde het alsof het hele universum mee werkte aan het schrijven van het verhaal. Het voelde heerlijk die creatieve energie te laten stromen.
De scenes schoten alle kanten op en ik had geen idee hoe ik er één geheel van moest maken. Toch liet ik het gebeuren en doordat ik het op bleef schrijven bleef het verhaal stromen. Op een gegeven moment kwam het moment dat er geen nieuwe losse scenes meer kwamen. Het werd tijd te lezen wat ik allemaal had, het in de juiste context en volgorde te plaatsen en er één geheel van te maken.Het is een fictief verhaal, maar sommige scenes in het boek zijn erg persoonlijk. Ik heb ze (bijna) letterlijk zelf meegemaakt of gezien bij mensen in mijn omgeving. Bijvoorbeeld als Julia, de hoofdpersoon, afscheid moet nemen van haar beste vriendin en rouwt om haar verlies. Bij het schrijven daarvan heb ik veel gebruik gemaakt van mijn eigen pijn, verdriet en rouw, om het fysieke verlies van mijn moeder. Door, wat emoties betreft, dicht bij mezelf te blijven heb ik geprobeerd het verhaal zo echt en puur mogelijk te maken.
Omdat sommige dingen wel heel persoonlijk waren, vond ik het heel spannend om het zo in het boek te verwerken. Ik was bang voor wat mensen er van zouden vinden. Ook omdat de hoofdpersoon soms dingen doet die ik zelf nooit zou doen. Tot ik mij besefte dat ik de enige ben die precies weet wat echt van mij is en wat niet. Sommige mensen die mij kennen zullen bepaalde dingen van mij herkennen in de hoofdpersoon en het proces wat zij door maakt. Maar ook in de mannelijke hoofdpersoon, Noah, heb ik kenmerken van mijzelf verwerkt. Noah is in het boek al verder in zijn spirituele proces dan Julia en dat kwam meer overeen met waar ik op dat moment stond in mijn spirituele ontwikkeling. De vraag is of Julia een vlotte leerling is en ze in haar eigen proces uiteindelijk op het zelfde punt als Noah aankomt.

Jolanda de Jong

De titel heeft te maken met het proces van de hoofdpersoon en de wijze waarop zij een stukje Hemel op aarde voor zichzelf creëert.
Achteraf gezien heeft het ook met de wijze waarop ik het verhaal schreef, te maken. Door de controle los te laten en alle creatieve energie te laten stromen, heb ik tijdens het schrijven van het verhaal een stukje Hemel op aarde voor mezelf gecreëerd. Want het laten stromen van alle energieën voelde fantastisch! Wat dus eigenlijk iedereen kan!
Het verhaal is voor iedereen die van liefde houdt, de verbinding met zichzelf wil herstellen, om wil leren gaan met tegenslagen/verlies en onvoorwaardelijke liefde wil leren ontvangen. Verschillende lezers hebben mij, na het lezen van Hemel op aarde, laten weten dat zij door het verhaal geïnspireerd zijn geraakt om met zichzelf aan de slag te gaan. Een groter compliment kan ik niet wensen en ik hoop dat meer lezers op dezelfde manier geïnspireerd raken, zodat steeds meer mensen een stukje Hemel op aarde voor zichzelf gaan creëren!

Jolanda de Jong