Interview Sneeker Nieuwsblad

                         Schrijfster Jolanda de Jong:

                         ,,Ik onderzoek mijn eigen angsten”

Als kind al had Jolanda de Jong uit Sneek ruime fantasieën. Zo vertrouwde ze haar liefde voor een Amerikaanse boyband toe aan het papier en schreef ze menig dagboek vol. Nu debuteert ze met haar spirituele roman ‘Hemel op aarde’.      

SNEEK – Trots overhandigt Jolanda de Jong mij haar boek. ,,De cover is een schilderij dat gemaakt is door mijn vriendin Dirkje de Jong”, vertelt ze. ,,Het draagt de titel ‘Schotland’ wat natuurlijk niet geheel toevallig is. ‘Hemel op aarde’ speelt zich voor een gedeelte af in Schotland en ik maakte er zelf jaren geleden een tocht.”

Schrijven is een natuurlijk iets voor Jolanda. In haar jeugd bedacht ze allerlei avonturen en als puber fantaseerde ze er met haar vriendinnen lustig op los. ,,We waren smoorverliefd op De Backstreet Boys. We schreven en schreven. In onze fantasie konden we alles met ze doen. Ik vond het geweldig en regelmatig werd er tegen mij gezegd dat ik wel wat meer met schrijven kon doen. Omdat ik erg geïnteresseerd ben in het doen en laten van mensen ging ik Maatschappelijk Werk & Dienstverlening studeren. Ik mag een ander – en mijzelf trouwens ook – graag uitpluizen. Door mijn studie en mijn werk schreef ik een hele poos niet. Ik vertrok voor ruim vier jaar naar Amsterdam, maar wilde na het overlijden van mijn moeder toch graag weer terug naar Sneek. Inmiddels werk ik al 10 jaar met veel plezier bij de Raad voor de Kinderbescherming in Leeuwarden. Een pittige baan waarbij ik veel rapporten moet schrijven. ‘Je rapporten lezen als een romannetje’, werd mij eens gezegd. Ze helpen mij zeker om mijn schrijfvaardigheid te ontwikkelen. Daarnaast krijg ik veel inzicht in de menselijke psyche. Allerlei karakters komen voorbij. Niet onbelangrijk voor het schrijven van boeken.”

Door onder andere medium John Moes raakte Jolanda geïnteresseerd in spiritualiteit. In de boeken van Santa Montefiore en Paulo Coelho las ze over familiesystemen en relaties. ,,Maar ik vind de meeste boeken die over spiritualiteit gaan zo droog”, reageert ze. ,,Net alsof het te weinig over het gewone dagelijkse leven gaat. En zo ontstond vijf jaar geleden het idee om zelf een spirituele roman te schrijven. ‘Hemel op aarde’ – dat opgedragen is aan John Moes – volgt de levens van Noah en Julia. Ze maken afzonderlijk van elkaar heftige dingen mee, maar hun levens lopen wel parallel. Ze worden hierdoor enorm met zichzelf geconfronteerd. Noah is goed met zijn emoties in contact, maar Julia sluit zich er voor af. Ze ontmoeten elkaar, maar het botst nogal tussen de twee. Julia zit nog midden in de pijn van het verliezen van haar vriendin. Ook is ze uit op wraak. Uiteindelijk komen ze wel bij elkaar en dan ontstaat het onvermijdelijke. Ik ben tijdens het schrijven dicht bij mezelf gebleven. Julia verliest haar vriendin, ik ben mijn moeder verloren. Die emoties heb ik in het verhaal verwerkt. En ik denk dat ze dan ook het beste over komen. Ruim twee jaar heb ik aan het boek gewerkt en ik merkte dat ik in het verhaal groeide. Van tevoren had ik allerlei losse scènes, het was nog een hele puzzel om die tot kloppend verhaal te krijgen. Maar het schrijven ervan gaf me veel energie en voldoening. Al schrijvende ontdekte ik dat het fijn is om mijn creativiteit op die manier te uiten. Ik heb een platform voor mijn gevoelens, moet mijn talenten serieus nemen. En de allerbelangrijkste les die ik leerde is, dat ik over mijn eigen angsten moet heenstappen. Ze moet onderzoeken. Heel eng. Maar het levert mij zo veel op. Ik heb mijn boek in eigen beheer uitgegeven, omdat ik zo het beste de regie had. En de reacties zijn erg positief. Van: ‘Ik kon niet meer stoppen met lezen’ tot ‘Wanneer komt je volgende boek?’. Ik kan je verklappen: Dat volgende boek gaat er komen, ik ben er al mee bezig!”

Hemel op aarde is voor € 14,95 te koop bij Boekhandel Van der Velde in Sneek, bij bol.com en via jolandadejong.com. Om haar boek te promoten geeft Jolanda op donderdag 1 december van 19.30 – 20.30 uur en op zondag 11 december van 11.00 – 12.00 uur een presentatie bij Natuurlijk bij Agnes in Sneek.

Amanda de Vries