Jolanda de Jong

Ik ben geboren (1981) en opgegroeid in de Friese stad Sneek, als één na jongste in een gezin met twee zussen en een broer. Met een lieve vader die jaren lang als timmerman werkte en een zorgzame moeder die dag en nacht voor ons klaar stond, heb ik van huis uit een nuchtere kijk op de wereld meegekregen.

Schrijven en zingen heb ik van jongs af aan al gedaan. Mijn eerste verhalen heb ik voor mezelf gehouden, maar op de middelbare school heb ik mijn verhalen met veel plezier kunnen delen met vriendinnen. Ik schreef toen graag over de liefde, destijds vooral over de liefde van mij en mijn vriendinnen voor onze idolen. Je weet wel, in een stijl dat helemaal past bij verliefde pubermeisjes. Hoe hilarisch het ook was, er serieus mijn werk van maken durfde ik nog niet. Het kwam niet eens in me op om auteur te worden. Zingen durfde ik eerst alleen op mijn slaapkamer en veilig in een kinderkoor, daarna alleen in huis en rond mijn 17e ben ik op zangles gegaan. Sindsdien durfde ik steeds vaker op te treden.

Ik ben de opleiding Maatschappelijkwerk en Dienstverlening aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden gaan volgen, want mensen helpen is ook iets wat ik van jongs af aan al graag doe. Na deze studie heb ik een paar jaar in Amsterdam gewoond en in Utrecht gewerkt bij Reclassering Nederland.

Op mijn 23ste overleed mijn moeder aan de gevolgen van de behandeling tegen kanker en besloot ik, niet lang daarna, weer terug te gaan naar Friesland. Ik probeerde het verlies te verwerken en mijn weg te vinden in wat dit met me deed. Ik ging een roerige en uiteindelijk leerzame periode tegemoet. Niet wetende welke grote, positieve invloed het uiteindelijk op mijn ontwikkeling zou hebben. In diezelfde periode eindigde een achtjarige, leerzame, relatie. Mijn interesse in spiritualiteit is er altijd wel geweest, maar vooral na het overlijden van mijn moeder verder gegroeid. Ik ben ook sceptisch en ben er achter gekomen dat wat de één onder spiritualiteit verstaat, heel anders kan zijn voor de ander. Dus heb ik geleerd goed voor mezelf te blijven nadenken en te ervaren wat het beste bij mij past.
Het heeft mij geholpen bij mezelf te komen en in mijn kracht te gaan staan.

Ik woon nog steeds met veel plezier in Friesland en werk met veel toewijding al meer dan dertien jaar bij de Raad voor de Kinderbescherming. Daarnaast vind ik het nog steeds heerlijk om te zingen en teksten te schrijven voor eigen liedjes.
Een paar jaar geleden heb ik het schrijven weer opgepakt en na enthousiaste reacties van mensen om me heen, besloot ik de gok dan toch maar te wagen en er serieus werk van te maken. Deze keer met heel wat meer levenservaring als inspiratiebron. Liefde, in alle vormen, en spiritualiteit blijven mij boeien en van daaruit ontstaan de meest boeiende verhalen die ik graag deel in mijn boeken. En ik hoop dat het lezen van de verhalen net zo veel brengt, los maakt en energie geeft, als dat het bij mij heeft gedaan tijdens het schrijven.